Isnin, 23 Ogos 2010

Latihan 1

Latihan Ansur Maju Membina Kelajuan
24 p.s.m.Zaman logam mula berpengaruh di Nusantara Melayu berdasarkan teori penghijrahan dari Vietnam Utara dan Champa ke sini.


25 p.s.m.


Kebanyakan institusi peradaban purba mempunyai akar umbi riverine maritime yang kukuh serta strategik dan peradaban awal ini.


26 p.s.m.


Peradaban ini dipercayai berevolusi daripada masyarakat sejarah yang hidup secara nomad atau masyarakat pertanian yang terpimpin.


27 p.s.m.


Kendi itu menjadi bukti arkeologi yang kukuh mengenai kewujudan sebuah peradaban Melayu awal setidak-tidaknya pada kurun pertama masihi.


28 p.s.m.


Tingginya menyapu awan dengan keluasan menyamai berpuluh-puluh padang bola sedikit sebanyak mengehadkan imaginasi kita bahawa ada segelintir.


29 p.s.m.


Bila menyebut bangunan, tentunya dibayangkan berciri pencakar langit, empat persegi, dikukuhkan dengan kerangka keluli selain dilengkapi tingkap.


30 p.s.m.


Keunikan seni bina menara aneh itu adalah pada ciri aras lantai yang berpusing mengikut hala bebas sekali gus mewujudkan perspektif pandangan berbeza.


31 p.s.m.


Dynamic Tower mesra alam dan bangunan pertama di dunia direka dengan keupayaan menjana elektrik sendiri melalui turbin angin yang dipasang setiap tingkat.


32 p.s.m.


Mulanya hanya angan-angan tetapi menjadi kenyataan apabila Dave Wu, pengasas syarikat membina bangunan pejabat berbentuk bakul bertangkai setinggi 120 tingkat.


33 p.s.m.


Terletak di Wilayah An Hui, China. Untuk ke aras atas, pengunjung perlu menaiki tangga bergerak di dalam kaca. Bangunan ini menyediakan prospek cerah terhadap pelan.


34 p.s.m.


Bangunan paling mengagumkan di Amerika. Warga tempatan diberi peluang memilih judul buku yang memberi pengaruh besar terhadap bandar Kansas itu selain memenangi anugerah.


35 p.s.m.


Saya tidak menolak kemungkinan kedua-dua artifak itu adalah berpasangan sekali gus mengukuhkan teori kewujudan peradaban Melayu zaman logam yang menjadikan kawasan pesisiran.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan